Wat is een computer?

Een computer is een elektronisch of mechanisch apparaat die tal van activiteiten kan uitvoeren. Denk hierbij aan rekenopdrachten oplossen, gamen, muziek afspelen, maar bijvoorbeeld ook administratieve taken. Met de term ‘computer’ wordt vaak het geheel bedoeld van scherm, computerkast en ondersteunende apparatuur zoals geluid toetsenbord of muis. Dit zijn doorgaans de PC’s (Personal Computer) die we in huis hebben staan. Een variant is natuurlijk de laptop, die mobieler is dan een reguliere desktop computer. Een aantal bekende merken zijn bijvoorbeeld Apple, Dell, Acer of Toshiba.

Naast de thuiscomputers zijn er nog heel veel verschillende ‘computers’. Zo is een tablet in feite ook een computer, maar bevat een koffiezetapparaat, een thermostaat of zonnepanelen meter vaak ook een computertje. Daarnaast zijn er zogenaamde ‘supercomputers’ en beter bekend zijn spelcomputers zoals PlayStation of Xbox.

Hoe werkt een computer?

De huidige PC’s werken volgens het binaire stelsel, wat wil zeggen dat ze communiceren via enen en nullen. Allerlei reeksen van deze enen en nullen worden doorgerekend om zo tot gewenste output te komen. Bijvoorbeeld het opslaan of kopiëren van een bestand of een muzieknummer aanzetten. Om al deze taken te kunnen uitvoeren gebruiken computers programma’s (ook wel software genoemd) waarin regels zijn vastgelegd en specifiek zijn gericht op bepaalde taken. Zo is er software om te kunnen browsen op internet (Google Chrome of Microsoft Edge), maar ook softwareprogramma’s die het mogelijk maken om muziek af te spelen of juist een tekstbestand te typen.

Onderdelen van een PC

Een computer is een systeem met tal van verschillende onderdelen die samen er voor zorgen dat een computer werkt en de functionaliteiten bied zoals we willen. De tastbare onderdelen noemen we ook wel hardware. De belangrijkste onderdelen zijn: Moederbord, processor, voeding en harde schijf. Elk van deze componenten bevatten elk ook weer kleinere onderdelen. Zo bevat het moederbord allerlei kleine chipjes en insteekgleuven om weer andere onderdelen aan te kunnen koppelen.

Computer (online) kopen?

Wanneer je interesse in een PC hebt is het belangrijk om te oriënteren op de verschillende soorten. Elk model en merk heeft weer zijn eigenschappen en kenmerken. Klein scherm of groter scherm? Wil je touchscreen of moet er een kwalitatieve videokaart in zitten?

Naast de eigenschappen verschilt de prijs natuurlijk ook per type. Apple computers zijn over het algemeen duurder dan de meeste Windows computers.

Er zijn veel websites die helpen bij het kiezen van een computer of ze verkopen. Denk aan grote online webshops die zijn gespecialiseerd om PC’s te verkopen. Wil je een computer kopen of bestellen? Dan kun je deze tegenwoordig gewoon online kopen en wordt deze thuis geleverd.