Welke laptop kopen

Het moment is daar: Je wilt een nieuwe laptop kopen. De primaire vraag die daarbij hoort is echter: Welke laptop past bij mij? Immers is het nogal een verschil of je deze voor gaming wilt gebruiken, voor werk of juist vooral foto’s wilt bewerken. Laptops kunnen voor veel verschillende activiteiten worden gebruikt. Waar moet je op letten bij het kiezen van een laptop? Dat lees je in ons artikel.

Welke eigenschappen zijn belangrijk?

Wanneer je een keuze wilt maken voor een laptop zijn er tal van aspecten waar je op kan letten. Dit begint al met welk besturingssysteem vind je fijn? Ben je meer een Windows gebruiker of ga je liever voor de Mac? Ook is er natuurlijk nog de Chromebook met hun eigen OS. Hieronder is een opsomming van de belangrijkste eigenschappen die belangrijk zijn in de overweging:

  • Besturingssysteem
  • Grootte en gewicht van de laptop (inch)
  • Kosten van een laptop
  • Grafische vermogen van de laptop (performance)
  • Wel of geen touchscreen
  • Verschillende laptop merken

Om wat meer richting te geven aan je eigen zoektocht naar de ideale laptop is het allereerst belangrijk om na te gaan ‘waar wil je hem allemaal of vooral voor wilt gebruiken?’ Zodra je dat voor jezelf bepaald hebt wordt het makkelijker om de verschillende eigenschappen af te wegen en een laptop te kiezen.

Op alle huidige laptops van tegenwoordig kan je prima een verslag maken, e-mailen, films kijken of muziek luisteren. Weet wel dat het op de budget laptops van onder de 400 euro gauw traag wordt zodra meerde programma’s tegelijk draaien.

Wil je bijvoorbeeld games kunnen spelen op de laptop? Dan kom je uit bij de laptops met een beter grafisch vermogen. Met name de processor en de grafische kaart zijn hier van belang om de rekenkracht aan te kunnen. Recente pc games vragen namelijk wel wat als het om kracht aankomt. Het spelen wordt immers leuker als de game soepel gespeeld kan worden zonder ‘lagg’ (schokkerig bewegen) en als de kwaliteit van het beeld scherp en mooi is.

Als je een laptop voor werk of eigen bedrijf aanschaft zal deze ook wel wat aan moeten kunnen. Hier is het vooral belangrijk om na te gaan welke taken er uitgevoerd zullen worden op het apparaat. Welke software programma’s moeten regelmatig gebruikt worden? Moet je vaak verschillende programma’s tegelijk open hebben zoals mail, internet en bedrijfstooling? Dan speelt ook de processorkracht en werkgeheugen een rol.

De prijzen en kosten van een laptop

De kosten van een laptop hangt nauw samen met de eisen waaraan deze moet voldoen. Kleinere laptops zijn vaak prijziger vanwege het compacte formaat. Dit komt deels door vraag en aanbod (kleinere formaten zijn momenteel gewoon erg populair), maar ook doordat er meer wordt gevraagd van de hardware. Immers moeten kleine laptops ook goede prestaties kunnen leveren. Over het algemeen geldt dat des te kleiner met eenzelfde of betere prestatie, des te duurder.

Heb je een bepaalde maximum prijs in gedachten? Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker. Kijk dan gerust eens bij verschillende webshops om te kijken wat voor varianten binnen je budget vallen. Op deze manier valt er al veel uit te sluiten, wat het keuzeproces makkelijker zal maken.

Macbooks zijn over het algemeen prijziger. De Macbooks hebben verschillende voordelen, echter betaal je hier ook altijd voor het design en merk. Apple zit nou eenmaal meer in het hogere segment. Moet de laptop vooral krachtige prestaties kunnen leveren? Dan adviseren we om naar windows varianten te kijken, immers krijg je dan meer ‘performance’ voor je geld. Is foto of videobewerking belangrijk? Dan zijn Macbooks wel zeer geschikt. Dit zijn dan wel de prijzigere varianten.

Formaat en gewicht

Zoals net is aangestipt is het formaat van belang voor wat je met de laptop van plan bent. Kleinere formaten zijn ideaal om in een tas te stoppen, een stuk lichter dan de gemiddelde omvang laptops. Daarom ideaal voor in de collegezalen om aantekeningen te maken of voor beroepen waar je veel onderweg bent. Werk je in de sales of werk je vaak buiten de deur? Dan zijn kleinere laptops een goede overweging.

Dus conclusie: Welke laptop kies je om te kopen?

Hopelijk heeft het lezen van dit artikel wat duidelijkheid gegeven voor het kiezen van een geschikte laptop. Zodra je een model hebt gekozen, hoef je alleen nog maar te bekijken waar je deze gaat kopen. Natuurlijk zijn de grotere webshops zoals Coolblue of Bol.com geschikt vanwege de service. Denk aan levertijden en garantievoorwaarden. Ook betaalmogelijkheden zoals gespreid of achteraf betalen kan interessant zijn. Vergeet overigens niet om ook de kleinere online speciaalzaken te bezoeken, deze kunnen sommige lucratieve kortingen hebben of simpelweg gewoon lagere prijzen aanbieden. Zeker als je naast de laptop nog additionele accessoires wilt zoals een laptoptas of (draadloos) toetsenbord of muis. Succes met het kopen van je laptop!