Wat is een smartphone?

Telefoon, smartphone, PDA en GSM zijn veelgebruikte termen in de volksmond. Toch zitten er strict genomen verschillen hiertussen. Letterlijk uit het Engels vertaald is een smartphone een ‘slimme telefoon’. De naam doet het apparaat eer aan in vergelijking met de reguliere GSM-toestellen doordat het aantal functionaliteiten vele malen omvangrijker is. Met een standaard telefoon kunnen we vooral bellen en smsen, waarbij het met smartphones mogelijk is te internetten, muziek luisten, films kijken, en ga zo maar door. Een smartphone toestel kunnen we beschouwen als een handcomputer ofwel PDA waar we ook mee kunnen bellen.

Hoe werkt een smartphone?

De smartphone werkt in termen van hardware als een kleine computer. Het bedienen en de interactie gebeurt op basis van aanrakingen met zogenaamde touch technologie. Door het versimpelde design van apps zijn we in staat op eenvoudige wijzen te navigeren, gegevens uit te wisselen of te communiceren via apps. De gebruikerservaring is nog steeds in ontwikkeling en de wijze waarop we kunnen interacteren is daarom nog steeds aan het verbeteren.

Geschiedenis smartphone

De smartphone(technologie) stamt uit de jaren 90 toen mobiele telefonie een enorme vlucht heeft genomen.

De eerste smartphone

Hoewel we vaak denken dat Apple de eerste smartphone heeft uitgebracht is dit wel en niet zo. Feitelijk waren ze niet de eerste, al waren ze wel de eerste die de technologie populair en beschikbaar maakte onder het grote publiek (lees: de wereld).